Nova jaz

22,90

Knjiga Nova jaz: Ko je rak samo še morska žival je pretresljiva in iskrena osebna izpoved o pomembnosti poguma, vztrajnosti, pozitivne naravnanosti in izjemne notranje moči pri premagovanju raka, ki vas bo povsem prevzela in potegnila vase do zadnje strani.

Oglejte si intervju s Stajko Skrbinšek na oddaji Dobro jutro.

»Življenje mi je pri 49-ih letih primazalo klofuto in ustavilo noro dirko, ki sem se jo šla z njim. Leta 2009 so mi postavili diagnozo rak debelega črevesa v četrtem stadiju. Klofuto sem dobila verjetno zato, da bi me streznila, mi povedala, da sem nadomestljiva v službi in pri tistih, ki me poznajo samo, kadar jim lahko pomagam, ter da ni najpomembnejša pospravljena hiša ali ubogljivi otroci.
Do tedaj sem mislila, da zmorem vse sama in da je sprejemanje pomoči odraz šibkosti.
Kljub težki diagnozi se nisem vdala. Za menoj je osem operacij, več kot dve leti kemoterapij ter jemanja tarčnih in bioloških zdravil.
Skupaj z najbližnjimi sem se borila vsak dan posebej; z boleznijo, s seboj, s sistemom, vse dokler nisem prišla do cilja – zmage nad rakom.«

Odlomek iz knjige Nova jaz: Ko je rak samo še morska žival

Kategorija:

Opis

Iz predgovora

»Zdravniki prevečkrat nestrpno odmahnemo ob podrobnostih, kot so neudobje, stranski učinki, čakanje, strah, kakšen bo naslednji izvid, ker se nam zdijo nepomembne. A vse postane pomembno, ko prizadene nas same ali koga, ki nam je blizu. Podroben opis doživljanja zdravljenja je zato pravi učbenik za vse, ki se soočajo z resno diagnozo.
Od Stajke se boste naučili, da je včasih najpomembneje preživeti samo še en dan, da slabost in bolečina popustita samo za naslednjih pet minut, obenem pa neomajno vztrajati. Stajka je bila na svoji poti do zdravja dosledna in neomajna; ko ni našla pomoči na enem mestu, je šla drugam, poiskala zdravnike, ki so jo poslušali, našla še druge rešitve, uporabila celostno zdravljenje.
Srečna sem, da Stajka danes lahko svojo zgodbo deli z vami. Tako lahko pomaga mnogim, ki so v podobnem položaju, kot je bila sama pred desetimi leti. Želim si, da bi njena srečna zgodba imela mlade in spodbudila neštete nove srečne zgodbe.«
Mag. Jana Wahl, dr. med., specialistka splošne kirurgije, MBA

 

O avtorici

Stajka Skrbinšek (1959), pravnica

Pri 49-ih letih so ji postavili diagnozo rak debelega črevesa v četrtem stadiju. Za njo je osem operacij, več kot dve leti kemoterapij ter jemanja tarčnih in bioloških zdravil. Borila se je z Zavodom za zdravstveno zavarovanje, s seboj, s prepričanjem, da se čustva, zlasti negativna, ne smejo izražati. Marsikaj je spremenila. Ne deli nasvetov, ker je prepričana, da ima vsak od nas svojo pot.

Med zdravljenjem sta s hčerko Teo prevedli knjigo Rak na duši, ki jo je napisala njena rešiteljica dr. Nela Sršen. Po premagani bolezni se je upokojila. V prostem času se ukvarja s kreativnim pisanjem, kiparjenjem ter uživa na dolgih sprehodih v naravi in v druženju z družino in prijatelji.

Med boleznijo je nenehno iskala zgodbe tistih, ki so raka premagali. Zgodbe tistih, ki so preživeli raka, odkritega v napredovani fazi. Svojo zgodbo. Upanje. In jo je napisala.


Kaj drugi pravijo o knjigi Nova jaz

»Težko, skoraj nemogoče je tako izjemno opisati izkušnjo, da ti že od prve strani vzbudi čustva, postajaš Stajka in vse zelo intenzivno podoživljaš. Ta knjiga te dobesedno ugrabi in ne spusti do zadnje povedi, ob tem pa se ves tvoj obstoj spreminja skozi zaznavo, razumevanje čustev. Dojameš, da smo ti, jaz, vsi Stajka. Le da je Stajki uspelo prenesti in napisati to, kar doživljamo. Vse kar podoživljamo skozi to knjigo, bo nekako spremenilo naš način razmišljanja, naša čustva, naša življenja. Ta knjiga je opomin za vse nas.
Skozi moje »roke« je šlo na tisoče bitij, zgodb, usod. A Stajka je ena sama. Danes ona zdravi mene in brez nje si ne predstavljam svojega življenja. Stajka je nekaj posebnega, kar dojamemo skozi prebiranje te knjige. Hrani nas s svojo nepopisno toplino in modrostjo.«
Dr. Nela Sršen, kirurginja, humanitarka, avtorica knjige Rak na duši

»Ganljiva in napeta življenjska zgodba, med branjem katere se s solzami v očeh zalotiš, kako »navijaš«, da bi se Stajkine številne zdravstvene težave vendarle končale.
Obvezno branje za vsakogar, ki želi spoznati neskončno darilo življenja in prebuditi večjo hvaležnost v sebi ter zlasti zavedanje, kako zelo sta za ozdravitev potrebni lastna vera in odločitev, vzeti odgovornost za svoje življenje v svoje roke. Tudi ko te uradna medicina in zavod za zdravstveno zavarovanje pri tem ne podpirata.
Če je le mogoče, je treba izbrati zdravnika, ki ga »začutiš« in ima vero v tvojo ozdravitev. Ne glede na to, kako težka je bolezen.
Kirurginja dr. Nela Sršen, ki sem jo imel milost spoznati in prebrati njeno srčno knjigo Rak na duši, je svetilnik Ljubezni ter zgled celostne medicine prihodnosti, ko se pri zdravljenju upoštevajo vse ravni – čustvena, mentalna, duhovna in fizična.
Stajki z družino, ki ji je nesebično stala ob strani, in dr. Sršen je v skupni nameri uspelo ter sta vlili upanje številnim, da je navidezno nemogoče še kako mogoče.«
Boris Vene, avtor knjižne uspešnice Zdravje je v nas in 28-dnevnega programa Body Reset

»To pa je bilo potovanje … Zgodba me tako pritegnila, da zdaj, ta trenutek, sredi sončnega dne, ko me zunaj čaka neskončno veliko dela, preprosto ležim na kavču in berem, berem … Res ne vem, kaj me je tako pretreslo … To, da poznam obe, Stajko in Nelo, to, da je Stajka svoje poti tako odlično opisala, to, da sem vsako iglo, zapičeno v njeno telo, tako zelo začutila tudi sama? Kar tulila sem, ko so se ji vedno znova in znova pojavljale metastaze.
To sicer ni dobra reklama za knjigo, ampak jaz sem utrujena, do konca utrujena od človeškega trpljenja in boja za življenje. Vem pa tudi, da ponotranjena pot skozi trpljenje drugega vedno prinese katarzo, premislek in hvaležnost.«
Zvezdana Mlakar, igralka, televizijska voditeljica


Podrobnosti

Avtorica: Stajka Skrbinšek
Datum izida: december 2020
Obseg: 288 strani
Format: 144 x 205
Vezava: mehka
Založnik: Center Holistea, GRINBLU d.o.o., Ljubljana
ISBN: 978-961-07-0246-7